Nuttige tips voor je Londen stedentrip

Londen is een geweldige stad, en er is genoeg te zien en te doen. Maar er zijn wat dingetjes die handig zijn om te weten als je naar Londen gaat.

Gatwick Airport

Gatwick Airport Hoewel Heathrow de grootste en meest bekende luchthaven van Londen is, is het soms goedkoper om naar één van de kleinere vliegvelden te vliegen. Wij vlogen dit jaar naar Gatwick Airport. Vlieg je op Gatwick Airport, dan is het handig om te weten dat er een gratis shuttle is van de Noord terminal naar de Zuid terminal. Vanaf de Zuid terminal vertrekken de treinen naar Londen. Negeer alle reclames en borden voor Gatwick Express en reis in plaats daarvan met First Capital Connect van Gatwick Airport naar Blackfriars. Dat kost je £ 10,- per rit in plaats van £ 14,90, en kost nauwelijks meer tijd. Koop daarvoor bij een kaartjesautomaat (kan ook bij die van Gatwick Express) een Anytime Day Single naar London Blackfriars. Je kan contant met munten of biljetten betalen, en er zijn pinautomaten op Blackfriars. Andere reismogelijkheden vanaf Gatwick Airport vind je op [visitlondon.com](http://www.visitlondon.com/nl/vervoer_en_informatie/luchthavens/de-luchthaven-london-gatwick).

Underground

London Underground In Londen is het enorm handig om met de metro te reizen. En daarbij liggen zowat alle leuke attracties in zone 1, de centrumzone. Eenmaal aangekomen op Blackfriars (of Victoria, of één van de andere metrostations) dan kan je daar een London Travelcard kopen. Die zijn verkrijgbaar als papieren dagkaart voor zowel alleen buiten de spits (na 9:30 uur) als voor de hele dag, en als 7-dagenkaart. Maar wil je vier of meer dagen de hele dag kunnen reizen, of vijf of meer dagen buiten de spits, dan is het goedkoper om een 7-Day Travelcard te kopen. Haal je 7-Day Travelcard bij de balie en vraag om een Oyster card. Je betaalt £ 5,- borg voor de Oyster card, maar het maakt alles zo veel makkelijker. En bij je vertrek lever je de Oyster card gewoon weer in bij een willekeurig metrostation en je krijgt je vijf pond ook weer terug. Meer informatie over de London Travelcard vind je op [londontravelpass.com](http://visitorshop.tfl.gov.uk/travelcards/7-day/product/7-day-travelcard.html).

Oude ponden

Old British Pounds Neem je je oude Britse bankbiljetten weer mee naar Londen? Controleer dan of ze nog wel geldig zijn op de website van de [Bank of England](http://www.bankofengland.co.uk/banknotes/Pages/denom_guide/default.aspx). Zo kan het zijn dat je 20 pond biljet drie jaar terug nog geldig was en nu niet meer. Oude biljetten worden nergens in Londen geaccepteerd, maar je kan ze gratis inwisselen bij de Bank of England aan Threadneedle Street, metrohalte Bank. Let op, de bank sluit al om 3 uur.

Nieuwe ponden Haal geen ponden bij het GWK in Nederland, zelfs al betaal je daar maar 0% provisie. Want het GWK houdt z’n eigen koers er op na die wel 7 procent slechter voor je kan uitvallen dan de koers van je bank. Je kan het beste gewoon je ponden in Londen pinnen bij een pinautomaat.

Pinnen

ATM Currency conversion Je pinpas werkt alleen bij pinautomaten (_ATM’s_) met het [Maestro-logo](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/f/fd/Maestro_logo.svg/500px-Maestro_logo.svg.png), maar gelukkig ondersteunen bijna alle pinautomaten in Londen Maestro-kaarten. Maar let op! Pin alleen bij automaten die geen extra transactiekosten rekenen (zogenaamde _free cash ATM’s_), en pin het bedrag in _ponden_. De automaat wil graag het bedrag alvast voor je omrekenen naar euro’s, maar dat moet je niet doen. Dat is zonder uitzondering slechter voor je portemonnee dan wanneer je in ponden pint en je eigen bank het omrekenen laat doen, zelfs als je bank nog wat provisie rekent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax