Prusa i2, deel 5: Extruderkop kiezen

J-Head
De extruderkop (hotend) is waarschijnlijk het duurste onderdeel van de hele printer. De kop bestaat uit een koude kant en een warme kant. Aan de warme kant wordt het plastic draad gesmolten en de extruder duwt het dan uit de spuitmond (nozzle). Om het draad te smelten wordt gebruik gemaakt van een verwarmingselement. Dit kan een simpele nikkel-chroomdraad zijn, een weerstand zijn die gewoon erg warm wordt, of een speciale keramische heater cardridge. De weerstand wordt eigenlijk oneigenlijk gebruikt, maar het schijnt goed te werken. Om de temperatuur in de gaten te houden heeft een extruderkop één of twee temperatuursensoren.

Er zijn veel verschillende ontwerpen, en van de beste ontwerpen zijn veel klonen met wisselende kwaliteit. De Extruder categorie op de RepRap Wiki geeft een overzicht van de extruderkoppen.

Er zijn twee gangbare diameters van het plastic draad: 3,00 mm en 1,75 mm. De 3 mm variant wordt het meest verkocht, dus de extruderkop die ik zoek moet 3 mm draad accepteren. Daarnaast is de grootte van de spuitmond van belang. Een grotere spuitmond (bijvoorbeeld 0,5 mm) zorgt dat je sneller kan printen, maar een kleinere spuitmond (bijvoorbeeld 0,35 mm) geeft meer detail. Voorlopig hou ik het bij een grote spuitmond van 0,5 mm, en dit is gelukkig ook een standaardmaat voor veel extruderkoppen.

Verder zoek ik een goede en betrouwbare extruderkop die ook nog een beetje betaalbaar is. De bekendste extruderkoppen zijn de J-Head van Brian Reifsnyder en de Arcol van Krekács László.

De Arcol exteruderkop kost ongeveer 100 euro, terwijl de J-Head ongeveer 50 euro kost. eBay heeft ook een boel extruderkoppen in de aanbieding, maar of ze goed en betrouwbaar zijn kan ik niet beoordelen. Ik heb besloten om de J-Head te bestellen via Reifsnyder’s eigen site. Dan weet ik tenminste zeker dat ik mijn geld uitgeef aan het originele product, en daarmee steun ik ook direct de maker. Daarnaast bestel ik een aluminium montageplaat (mounting plate) en een keramische heater cardridge (voor de zekerheid).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax