Prusa i2, deel 4: Werkvlak kiezen

Verhit werkvlak
Het werkvlak (printing bed) waar de objecten op geprint gaan worden is ook nog een punt van zorg. Verwarmd of niet? Wat voor ondergrond?

Na het printen krimpt het plastic als het afkoelt. En daardoor kan het gaan vervormen, vooral aan de onderkant. Een verhit werkvlak (heated bed) zorgt ervoor dat het onderdeel minder snel afkoelt en dus z’n vorm behoudt. En doordat het onderdeel warm is hecht het nieuwe plastic aan de bovenkant beter. Dus een verhit werkvlak komt de algehele kwaliteit ten goede. Een klein nadeel van een verhit bed is de prijs van de plaat en de stroom die het slurpt (rond de 6 A). Maar ik vond dat wel tegen de voordelen opwegen, dus ik koos voor een verhit werkvlak.

Nu kan je zelf zo’n verhit werkvlak maken met ongeisoleerd nikkel-chroomdraad (NiCr) of met grote weerstanden. Maar het is allemaal niet zo makkelijk, niet zo mooi, en het is lastig om het werkvlak egaal verhit te krijgen. Gelukkig is er al een goede oplossing: een geëtste PCB. Dat is een printplaat met een 35 μm koperlaag waaruit de banen geëtst zijn. Doordat de plaat zo’n uniforme dikte heeft is de weerstand van de banen ook uniform, en wordt de plaat mooi gelijkmatig heet.

Zulke platen zijn redelijk goed verkrijgbaar. Er zijn eigenlijk twee versies: de door Josef Průša ontworpen MK1, en de nieuwere MK2a. Die laatste heeft een opdruk aan beide zijden, dus kan je de plaat ook met de printbanen naar boven gebruiken. Verder kan de plaat met drie bouten worden gesteld – en dat is makkelijker – in plaats van vier voor de MK1. Dus ik koos voor de MK2a.

Dan de ondergrond, want direct op de verwarmde plaat printen is niet zo handig. Die plaat vervormt een beetje door de warmte, en dan worden de printjes niet vlak. Ook is er het risico dat als de printkop op de plaat crasht (bijvoorbeeld door een verkeerde afstelling) de printbanen beschadigd raken.

Dan de ondergrond. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de meestgebruikte zijn: hittebestendig glas, fotolijstjesglas, een IKEA spiegeltje of direct op Kapton tape of blauw schilderstape. Direct op de verwarmde plaat printen is niet zo handig, want dan is er het risico dat als de printkop op de plaat crasht (bijvoorbeeld door een verkeerde afstelling) de printbanen beschadigd raken. De tapes zijn ook niet ideaal omdat ze moeilijk vlak te krijgen zijn. Daarnaast kan de verwamde plaat eronder een beetje gaan vervormen door de warmte, en dan worden de printjes niet vlak. Glas of een spiegel is mooi vlak, maar voordat ik me ga wagen aan duur hittebestendig glas probeer ik eerst eens te printen op een IKEA Sörli spiegeltje. Voor die prijs heb je er zelfs vier, dus is het geen ramp als er eentje breekt door de warmte. Vastzetten met vier papierklemmen van de Action.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax