Prusa i2, deel 2: Printerelektronica kiezen

RAMPS 1.4
Er zijn verschillende geïntegreerde oplossingen beschikbaar voor de elektronica voor een RepRap. Er staat een waslijst aan elektronica op de RepRap wiki, maar de bekendste zijn RAMPS, Gen7, Sanguinololu en Megatronics.

De laatste drie zijn all-in-one geïntegreerde oplossingen: de microcontroller, bijbehorende componenten en headers voor de stappenmotordrivers zitten allemaal op één PCB. Heel makkelijk natuurlijk, maar het laat weinig ruimte over om met de microcontroller nog andere dingen te doen. Zo is het aansluiten van een toetsenbordje of LCD scherm niet altijd mogelijk, en kan het bord zeker niet worden ingezet in compleet andere projecten.

RAMPS daarentegen is een zogenaamde shield uitbreiding voor de Arduino Mega. Hiermee wordt de beproefde kracht en veelzijdigheid van een Arduino uitgebreid met de headers die nodig zijn voor de stappenmotordrivers. Het is ook de meestgebruikte oplossing voor RepRaps, en er is dus ook de meeste informatie over te vinden.

Omdat ik juist door de Arduino een 3D printer ben gaan bouwen, koos ik voor de RAMPS versie 1.4 (op dit moment de nieuwste). Naast de RAMPS 1.4 PCB heb ik dan nog een Arduino Mega 2560 R3 en minimaal vier stappenmotordrivers nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax