Prusa i2, deel 1: Stappenmotordrivers kiezen

A4988 vs DRV8825
Een 3D printer moet kunnen printen op elk punt in een 3D volume. Dus de printer moet het model en/of de printkop kunnen bewegen in de X, Y en Z richtingen. In het geval van de Prusa i2 beweegt het platform met het model in de Y richting, en de printkop in de X en Z richtingen. Om dit allemaal nauwkeurig te kunnen laten bewegen zijn stappenmotors (stepper motors) nodig. Die kunnen hun as in stapjes draaien om zo een schroefdraad of tandriem precies te positioneren.

Om de stappenmotoren aan te sturen zijn er stappenmotordrivers (stepper motor drivers) nodig. Dit zijn kleine PCBs met een controllerchip die het juiste signaal kunnen genereren om de stappenmotoren correct en met voldoende kracht te laten bewegen. Er zijn verscheidene stappenmotordrivers beschikbaar, maar de bekendste en meestgebruikte zijn de Pololu A4988, StepStick A4988 en Pololu DRV8825.

Voor de aansturing van de stappenmotors is de hoeveelheid stroom belangrijk: te weinig stroom en de motors kunnen niet nauwkeurig werken. Maar teveel stroom oververhit de stapperdriver, en vaak ook de motor. De Pololu A4988 kan een motor aansturen met een piekstroom van maximaal 2 A, maar staat erom bekend goede koeling nodig te hebben. De StepStick A4988 is een – meestal goedkopere – open-source kloon van de Pololu met een maximale stroom van 1.5 A. De DRV8825 is de nieuwste telg in de Pololu stappenmotordriver familie en kan maximaal 2.5 A leveren. Deze laatste wordt ook nog eens minder heet dan de Pololu A4988 bij dezelfde stroom. Om die reden koos ik voor de Pololu DRV8825.

Helaas zijn er twee verschillende versies van de DRV8825: de ‘md20a’ en de ‘md20b’. De laatstegenoemde is vrijwel identiek aan de eerste, behalve een kleine aanpassing die ervoor zorgt dat de DRV8825 als drop-in vervanging voor de A4988 kan worden gebruikt. Dit is enorm handig aangezien de meeste RepRap elektronica is ontworpen om te werken met A4988 stappenmotordrivers.

Probeer dus de ‘md20b’ versie te krijgen: het staat op de onderkant van de printplaat. Mocht je toch de ‘md20a’ versie krijgen, soldeer dan een 4700 Ω weerstand tussen de !SLEEP en de !FAULT pinnen van de PCB. Hoewel Pololu de md20a versie niet meer maakt, is in Nederland de DRV8825 md20b op dit moment nog niet goed verkrijgbaar. Dus vraag de verkoper welke versie hij verkoopt, en koop wat weerstandjes indien nodig.

In mijn geval kocht ik de stappendrivers bij ReprapWorld.com, en dat waren de md20a versies. En dus moest ik aan elk een 4700 Ω weerstandje solderen. Ik heb er vier nodig (één voor de twee Z-as stappenmotors en één voor elke van de andere drie motors), maar heb er vijf gekocht. Mocht er dan eentje het begeven, dan heb ik een reserve. Of als ik ooit een dual-extruder maak, dan heb ik de stappendriver daarvoor tenminste al.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To create code blocks or other preformatted text, indent by four spaces:

    This will be displayed in a monospaced font. The first four 
    spaces will be stripped off, but all other whitespace
    will be preserved.
    
    Markdown is turned off in code blocks:
     [This is not a link](http://example.com)

To create not a block, but an inline code span, use backticks:

Here is some inline `code`.

For more help see http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax